Hakkımızda

ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ HAKKINDA

ASİTEM (Sinema Televizyoncular Meslek Birliği) olarak, kurulduğumuz günden bu yana İzmir’in bileşenleri arasında yer almaktan ve İzmir için çalışmaktan her zaman büyük bir mutluluk duyduk.


İzmir adına proje üretirken, faaliyet alanımız olan Türkiye sineması için de her zaman yüzü geleceğe dönük, yenilikçi ve ilk olacak projeleri hayata geçirme gayreti içerisindeyiz. İzmir’i bir sinema şehri, plato şehir yapma noktasında çıktığımız bu yolda sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Biliyoruz ki ulusal ve uluslararası alanda İzmir’i bir cazibe merkezi haline getirmek sadece şehrimizi ve sinema sektörünü değil, aynı zamanda ülkemizi ve sinemayı besleyen tüm sektörleri zenginleştirecektir.


"Türkiye sineması İzmir olmadan eksik kalacaktı" düşüncesi ile 2018'de yepyeni bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Ülkemizde ilk kez ana akım vizyon filmlerinin yarıştığı ve en iyilerin noter onaylı halk oylaması ile belirlendiği bir film festivalini Türkiye sinemasına kazandırmaktan onur duyuyoruz. Gerek festival öncesi, gerek sonrası aldığımız değerlendirmeler ışığında ne kadar doğru bir noktada olduğumuzdan eminiz.


Geçtiğimiz yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası İzmir Film Festivali, ülkemizde düzenlenen birçok büyük film festivali olmasına rağmen özellikle içeriği ile Türkiye’nin OSCAR’ı olarak kabul gördü. Tamamen bağımsız sinema üretimlerinin yer aldığı Antalya Altın Portakal Film Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Malatya Uluslararası Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali ve Uluslararası İstanbul Film Festivali gibi oluşumlardan ayrılarak vizyon filmlerinin yarıştığı bir başka deyişle popüler filmlerin yarıştığı ilk ve tek film festivali olma özelliğiyle sinema sektöründe büyük yankı uyandırdı. Sinema sektörüne yön veren birçok yazar, oyuncu, yapımcı, yönetmen ve eleştirmenden uzun yıllardır sektörün açığı olan ve beklenen bir film festivaline kavuşmanın mutluluğunu yaşadıkları yönünde geri dönüşleri almanın haklı gururunu İzmir adına yaşıyoruz.


Sinema Televizyoncular Meslek Birliği olarak inanıyoruz ki; başarılar paylaşıldıkça büyür. Türkiye sinemasına yepyeni bir soluk getiren Uluslararası İzmir Film Festivali’nde tekrar buluşmak dileğiyle.


FESTİVALİN YAPILIŞ ŞEKLİ

Gösterimler nerede?

İzmir merkez dahil olmak üzere 30 ilçenin tamamında gösterim olacaktır.

Gösterimler nasıl olacak?

Festival boyunca özlenen açık hava sinemalarında olacak.

Festivale kimler başvurabilir?

Bir önceki yıl vizyona giren her uzun metraj film ve dizi kategorileri doğal aday olarak başvuru şartı gözetmeksizin festivalde yer alabilir. Kısa film adayları ise internet sitesi üzerindeki formu doldurarak yarışmaya katılım hakkına sahip olabilir.

Festivalde kaç kategori var?

Uzun metrajda "vizyon ve dijital platform filmleri’’ dizilerde ‘’TV ve dijital platform dizileri’’ ve ‘’Animasyon film" ayrıca kısa metrajda ise "Kısa Animasyon, Kısa Film, Kısa Belgesel" olmak üzere toplamda 8 kategori var.

Festival oylaması nasıl yapılıyor?

Teknik kategoriler ve kısa film haricindeki tüm festival seçkisi halk tarafından internet sitesi üzerinden oylanıyor.

Adaylıklarda yer alan / almayan filmler neye göre belirleniyor?

Bir önceki yıl vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan film ve diziler, izlenme oranlarına göre doğal aday olarak belirleniyor. En çok izlenen film ve diziler arasından, Uluslararası İzmir Film Festivali’nde noter onaylı halk oylamasıyla en iyiler belirlenmiş oluyor.

Altın Artemis nedir?

Beş gün süren festival sonundaki ödül gecesinde kazanan adaylara verilen ödül Altın Artemis ödülüdür.

Hangi dallarda ödül veriliyor?

En İyi Film, Yönetmen, Senaryo, Kurgu, Görüntü Yönetmeni, Film Müziği, Sanat Yönetmeni, Erkek Oyuncu, Kadın Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Yardımcı Kadın Oyuncu, Yapım, Animasyon Film ödülü olmak üzere özel dallarda da birçok ödül veriliyor.

Diğer festivallerden farkımız ne?

Türkiye'nin bağımsız film festivallerinden farklı bir yapıda olan Uluslararası İzmir Film Festivali, ilk ve tek ana akım vizyon filmleri festivalidir. Bir önceki yıl vizyona giren her filmin doğal aday olduğu festivalin en iyileri noter onaylı halk oylamasıyla belirlenir.